Héctor Germán Oesterheld ja Francisco Solano López: Eternautti. Héctor Germán Oesterheld ja Alberto Breccia: Eternautti 1969. Suomennos Jarkko Sikiö. Kvaak Kirja ja Zum Teufel
Sarjainfo (197, 4/2022 - Heikki Jokinen) Eternautti on monella tavalla merkittävä teos: se on aikaa tiukasti kestänyt klassikko, mittava ja vaikuttava lukupaketti sekä suomennoksen osalta joukkorahoitettu.
Héctor Germán Oesterheld oli arvostettu käsikirjoittaja, erityisesti Latinalaisessa Amerikassa. Argentiinalainen Oesterheld (1919 - 1977) sekä käsikirjoitti että kustansi sarjakuvia.
Vuosina 1957 - 59 ilmestyi Oesterheldin tunnetuin sarjakuva Eternautti. Sen piirsi realistisen pätevästi argentiinalainen Francisco Solano López (1928 - 2011).
Tieteistarinassa ajassa vapaasti liikkuva eternautti Juan Salvo materialisoituu Oesterheldin kotiin ja kertoo, kuinka tuho tulevaisuudessa vuonna 1963 saapui Buenos Airesiin.
Tappava lumi peitti kaiken ja ulkoavaruuden olennot saapuvat kylvämään kauhua. Vain harvat selvityvät.
Näin kirjattuna teos kuulostaa lajityypissään tavanomaiselta. Se ei kuitenkaan ole turhaan noussut maanosansa sarjakuvan perusklassikoksi.
Hyvin kerrotun tarinan taustalla kuuluu ajan ääni: kylmän sodan aikainen Yhdysvaltain raaka valtapolitiikka Etelä- ja Väli-Amerikassa.
Tarina herättää yhä vahvoja tuntoja Argentiinan sotilasjuntan ajalta. Se kuvasi ennalta sotilasjuntan likaisen sodan: ihmisten häviämisen, kaikkialla vaanivan pelon sekä selviytymisen vaikeuden.
Koronaviruspandemia teki tarinasta jälleen ajankohtaisen. Kertomus suojapuvuissaan henkiin jäämistä tavoittelevista ihmisistä ei ollut pelkkä kaukainen tieteistarina.
Buenos Airesissa Etrenauttiin törmää yhä kaikkialla. Kaupungin läpi kulkevan sarjakuvareitin toisessa päätepisteessä istuu penkillä Quinon Mafalda ja toisessa seisoo Eternautti. Uruguay-metroaseman seinän peittää Eternautin ruutu.
Toinen Oesterheldin tunnettu teos on Che Guevaran elämäkerta 1968. Hän työskenteli yhteistyössä Hugo Prattin kanssa muun muassa Kersantti Kirk -sarjakuvassa.
Argentiinan sotilasjuntta murhautti vasemmistolaisen Oesterheldin ilmeisesti vuonna 1977. samoin kävi hänen neljälle tyttärelleen, joista kaksi oli raskaana.
Etrenautti on 368 sivun paketti. Se sisältää suomentaja Jarkko Sikiön perusteellisesti taustoittavat, tervetulleet tekstit.
Eternautti 1969 on sama tarina hyvin eri lailla uudelleen kerrottuna. Nyt piirtäjä oli Alberto Breccia (1919 - 1993). Tarina supistuu 54 sivuun ja kuvat muuttuvat jyrkän graafisiksi, mustavalkoiseksi valon ja varjon kamppailuksi.
Breccian versio oli lukijoille liian radikaali ja päättyi pian. Piirtäjän se taas nosti tunnetuksi Euroopassa. Menestys alkoi Italiassa, jossa tarina julkaistiin 1972 Linus-lehdessä. Itsekin sain todistaa tämän suosion tavatessani Breccian Italiassa 1986.