Modesty Blaise - Palmadoran bandiittijahti. Peter O`Donnell sekä Jim Holdaway, Neville Colvin ja Enrique Romero. Suomennos Asko Alanen ja Sauli Santikko. Jalava.
Sarjainfo (206, 1/2025 - Heikki Jokinen) Toisen maailmansodan lopulla kreikkalaiselta vankileiriltä pakenee orvoksi jäänyt tyttö. Hän selviytyy nokkeluutensa ja nälkäänsä varastamisen avulla. Opin hän saa tapaamaltaan unkarinjuutalaiselta pakolaiselta.
Pian Modestyn nimen saanut nuori nainen johtaa Tangerissa Verkostoa, kansainvälistä rikollisjärjestöä. Hän kerää omaisuuden ja siirtyy eläkkeelle Britanniaan luotettunsa Willie Garwinin kanssa.
Tyyni elämä ei kuitenkaan houkuttele. Kaksikko alkaa tehdä palveluksia Britannian salaiselle palvelulle sekä niille, joihin on matkansa varrella tutustunut.
Palmadoran bandiittijahti sisältää viisi kertomusta siitä, mihin hyvän palvelukseen siirtynyt kaksikko joutuu: taistelua parittajia, psykopaatteja, rikollisliigoja ja palkkatappajia vastaan.
Modesty Blaise ilmestyi alkujaan strippisarjakuvana lontoolaisessa Evening Standardissa 1963 - 2001. Tarinoita kertyi 95, viimeinen numeroitu strippi oli 10 183.
Kaikki tarinat käsikirjoitti britti Peter O`Donnell (1920 - 2010). Hän ei antanut lupaa jatkaa sarjaa kuolemansa jälkeen. Sarjan seitsemästä piirtäjästä Palmadoran bandiittijahdissa nähdään kolme.
Britti Jim Holdaway (1927–1970) loi hahmot ja sarjan maailman. Hänen ohut viivansa teki ihmisistä hieman kulmikkaita ja korosti kasvojen uurteita - paitsi Modestyn. Monet tiukat lähikuvat alleviivaavat tätä. Tämä tekeekin Holdawayn kuvista kiehtovan poikkeavia. Miljööt ovat luotettavan realistisia.
Kirjassa oleva Holdawayn tarina on vuodelta 1965. Hänen kuoltuaan 42-vuotiaana sydänkohtaukseen, työtä jatkoi lennosta espanjalainen Enrique Romero (1930 - 2024). Kirjassa on kolme hänen tarinaansa vuosilta 1995 ja 1996.
Romero korosti Modestyn aistillisuutta kohtalokkuuden vähentyessä. Tulos oli tavanomaisempi kuin Holdawayllä. Ammattitaitoa Romerolla toki oli, tulos on kelpo strippisarja. Hän piirsi sarjaa enemmän kuin kukaan muu.
Kokoelman nimikkosarjan (1982) piirsi uusiseelantilainen Neville Colvin (1918 - 1991). Hänen täysissä ruuduissaan valkoinen häviää selvästi mustalle. Tämä saattaa johtua osin paino-originaalien laadustakin. Viiva on vahva, aivan muuta kuin Holdawayn piruetit.
Tarinoiden kerronta on hengästyttävän vauhdikasta, mikä päivittäiseen seikkailusarjaan sopiikin. Liikkeelle päähenkilöt ajaa Modestyn moraali: on autettava niitä, joille hän on sen velkaa ja parittajat ovat pahimman luokan rikollisia. Willie seuraa, aina ja kuuliaisesti.
Voi myös ajatella, että Modesty on war junkie, ei voi elää ilman taistelujen tuomaa jännitystä. Kuvaa täydentää hänen ja Willien ei-romanttinen, vankka kaveruussuhde. Molemmilla on selvä sitoutumiskammo, kuten nykyään määriteltäisiin.