Francois Bourgeon: Hämärän matkamiehet. Neljä albumia 1991-96. Jalava. Suomennos Soile Kaukoranta.

Sata sarjakuvaa (2004, Tammi - Heikki Jokinen) Ranskalainen Francois Bourgeon (s.1945) on sarjakuvan moderneja klassikkoja. Hänen viisiosainen albumisarjansa Les passagers du vent oli suuri menestys; sen jokaista osaa myytiin pelkästään Ranskassa satoja tuhansia, ja kritiikki oli kauttaaltaan myönteistä. Moni pitää sitä kaikkien aikojen parhaisiin lukeutuvana sarjakuvana.

Bourgeonin graafisen tyylin pikkutarkkuus oli tasapainossa historiallisen tarinan huolellisen punomisen kanssa. Käsityöläismäinen tarkkuus selittynee osin hänen aiemmalla ammatillaan, Bourgeon on koulutukseltaan lyijylasi-ikkunoiden tekijä.

Les passagers du vent sijoittuu 1700-luvun lopulle ja keskittyy nuoren naisen laivamatkaan Afrikkaan ja Karibialle etsimään turvaa elämäänsä. Sarjan vahvuuksia ovat hieno henkilökuvaus, tiheä tunnelma ja oivaltava ajan sekä miljöön kuvaus. Bourgeon liittää sarjassaan kaiken toisiinsa: ihmiset kiinnittyvät toisiinsa ja yhteisöönsä, yhteisöt aikaansa ja aika vertautuu omaamme.

Les passagers du vent -sarja ei ole ilmestynyt suomeksi. Sen sijaan Bourgeonin albumisarjan Hämärän matkamiehet neljä osaa on suomennettu. Ne ilmestyivät Ranskassa A Suivre -lehdessä 1983 - 1989 ja myöhemmin albumeina.

Hämäran matkamiesten tarina on mystinen ja hiukan sekava. Nimetön ja kasvoiltaan raadeltu ritari etsii mustaa voimaa. Hänen matkaansa liittyvät myös salaisista voimista kiinnostunut Mariotte sekä kylän tuhossa pelastunut Anicet. Eletään 1300-luvun loppupuolta.

Matkalla tavataan pikkuväkeä sekä outoja voimia ja niiden haltijoita. Tai ehkä ei tavatakaan, kaikki saattaa olla vain unta. Sen päättää lukija.

Bourgeonin sarjakuvien ilmeisin voima on piirrostyön taitava käyttö tarinan luomisessa, hänen kuvakerrontansa on tiheää ja tehokasta. Hän tekee melko pieniä ruutuja joiden väliin jää hyvin vähän tilaa. Tunnelma on koko ajan latautunut, ja tapahtumat liittyvät toisiinsa tiiviisti.

Bourgeon rakastaa ihmisten piirtämistä ja käyttää paljon lähikuvia kasvoista. Tämä tekee kerronnasta entistäkin läheisempää, intiimimpää. Ihmisten keskeinen osuus kuvissa luo myös Bourgeonin töistä usein välittyvän eroottisen tunteen.

Piirtäjän kiinnostus ihmiseen näkyy kaikessa: vartaloiden kuvauksessa, vaatteissa ja asennoissa. Eräässä haastattelussa Bourgeon sanoikin pitävänsä myös vaatteiden piirtämisestä, ne kun "ovat kehon pakkaus". Albumin väritys on yhtä runsas kuin kuvakin, molemmat pursuavat yksityiskohtia ja sävyjä.

1800-luvulla Britanniassa vaikuttanut taiteilijaryhmä prerafaeliitit etsi aiheensa usein keskiajan taruista sekä kuvasi yksityiskohtia piinallisen realistisesti. Bourgeonin sarjakuvat tuovat mieleen ryhmään kuuluneen Dante Gabriel Rossettin maalaukset, tosin ilman Rossettin teatraalisuutta. Bourgeon on sarjakuvan prerafaeliitti.

Kaikki Bourgeonin sarjakuvat perustuvat huolelliseen taustatyöhön. Kun mukana on linna, hän tekee siitä ensin pienoismallin. Koska Les passagers du vent tapahtui pääosin purjelaivalla, Bourgeon laati siitä täydelliset piirustukset. Hämärän matkamiesten pikkuväestä ja ritarista hän teki nuket, jotta piirros olisi aina oikea.

Ylenmääräinen huolellisuus ei kuitenkaan tapa sarjakuvaa. Bourgeonin kertojan taito ja täyteläisyydellään lukijan palkitseva piirrostyö pitävät sen hengissä. Hän hallitsee sarjakuvan kielen, ja kuljettaa lukijaa koko ajan huolellisesti mukana. Hämäränkin tarinan jaksaa lukea.